By Debora van der Wolf |

Interview: ‘Op Alpha leerden de deelnemers elkaar te vertrouwen’

Na hun terugkeer uit Rwanda pakken Lisette Verwijs en haar man Adriaan de Alpha-draad weer op in Rockanje, een kleine strandplaats onder de rook van Rotterdam. Lisette vertelt: “De verschillen zijn groot, maar ik zie ook overeenkomsten.”

In een ruime, klassiek ingerichte pastorie vertelt Lisette haar bijzondere verhaal: “Toen we in Rwanda werkten als zendingswerkers werd ik door Alpha International uitgenodigd voor een Alpha-week in Londen. Daarna was ik zo enthousiast dat ik in Rwanda Alpha-adviseur werd. De kerk in Rwanda is veel hiërarchischer ingesteld dan in Nederland. Alpha werd van bovenaf ingevoerd in de Anglicaanse kerk en gebruikt om huisgroepen op te starten. Daardoor ontstonden al snel honderden Alpha-huisgroepen. Toen er niet veel later tijdens een evangelisatie-actie heel veel mensen tot geloof kwamen, konden die zonder problemen in een huiskring worden geplaatst. Alpha gedijde er enorm.” 

Vruchten in Rwanda

Niet alleen kwamen er enorme aantallen mensen tot geloof in Rwanda, ook de vruchten van het Alpha-werk bleken bijzonder. Lisette vertelt “De genocide zorgde voor diep wantrouwen tussen de verschillende stammen. Op Alpha leerden de deelnemers elkaar te vertrouwen. Ze zagen in wie ze waren voor God en vergaven anderen en zichzelf. Binnen de groepen ging men zorgdragen voor de allerarmsten onder hen, bijvoorbeeld door kleine (landbouw)projecten. Ook nam de Bijbelkennis van de kerkleden toe.”

Terug

In 2012 komen Adriaan en Lisette terug naar Nederland. In 2013 wordt Adriaan beroepen als hervormd predikant in Rockanje en Lisette vindt eerst tijdelijk werk bij de IZB en daarna bij Member Care Nederland. De verschillen met Rwanda zijn groot, maar Alpha blijft hetzelfde. Adriaan en Lisette ontmoeten al snel een stel dat meer willen weten over het christelijk geloof en besluiten hun pastorie open te stellen en een Alpha te geven. Dat is nieuw voor de gemeente en mede daarom doen die eerste Alpha ook enkele diakenen en een ouderling mee. Lisette is daar blij mee: “Hierdoor was het kader van de kerk meteen betrokken bij Alpha en raakte Alpha ingebed in onze gemeente. Eén van de kerntaken van Adriaan is pastoraat. Via pastorale gesprekken kwamen er deelnemers voor een tweede Alpha, voor een derde en zo verder. Er kwamen mensen tot geloof; dat was enorm bemoedigend.”

Uitdaging

Langzaamaan breidt Alpha zich ook uit naar buiten Rockanje. Samenwerking met buurtgemeenten Oostvoorne en Tinte begint zich te ontwikkelen. Onlangs volgde de predikante van Oostvoorne een Alpha in Rockanje en nu wordt een Alpha in het Chinese restaurant van Oostvoorne voorbereid. Lisette vertelt verder: “Het werven van deelnemers is best een uitdaging. Naast persoonlijke contacten wordt ook de Kerstdienst gebruikt om mensen uit te nodigen. Ook hebben we onze kerkleden aangemoedigd om de cursus te volgen. Wat mij het meest aanspreekt aan Alpha is dat het zo’n mooie manier is om op te trekken met mensen én God en elkaar beter te leren kennen. Een mooie bijvangst is dat zowel de Alpha-leiding als deelnemers hun gaven leren kennen. Weet je, het is hier in Rockanje, en vermoedelijk in heel Nederland, ploegen in harde grond. Het Alpha-werk is fragiel en kleinschalig, maar elk mens telt. Inmiddels hebben we zes Alpha’s en een Alpha - Youth gegeven. Daar houdt het niet mee op, want er is ook een ‘na Alpha’-traject gestart. Er zijn huisgroepen geïntroduceerd waarin Alpha-deelnemers een plaatsje krijgen en er wordt ingezet op samen bidden en Bijbellezen.” Verschillende deelnemers hebben na Alpha belijdeniscatechisatie gevolgd en één deelnemer (zie pagina 4 en 5, red.) is gedoopt. Ze vervolgt peinzend: “Een van de grootste verschillen tussen Rwanda en Nederland is de gemeenschapszin daar en het individualisme hier.  Door Alpha en het vervolg dat we daarop aanbieden, merken we dat er stap voor stap een gemeenschap ontstaat die samen bidt, leest, werkt en evangeliseert. Het is inderdaad hard ploegen op de zanderige grond van Rockanje, maar dat maakt dat we extra dankbaar zijn als er vruchten te zien zijn.” 


Lisettes top 3-tips voor kerken:

  1. Zie Alpha niet als ‘iets erbij’. Zorg dat het kader en de leden van je kerk betrokken zijn bij Alpha. Daag hen uit om een Alpha te geven of volgen.
  2. Gebruik de zondag in het Alpha-weekend om je deelnemers uit te nodigen voor een kerkdienst en pas de dienst daar qua inhoud op aan.
  3. Denk goed na over hoe je na Alpha verder gaat. Waar stromen je Alpha-deelnemers in als de kerk zelf net nog een brug te ver is? Wij merken dat huisgroepen en belijdeniscatechisatie een goed vervolg kunnen zijn.   

 

Pin Goog
Close
Alpha is an opportunity to explore life and the Christian faith, in a friendly, open and informal environment.
Try Alpha