Foto+Anette.jpg

‘Ik was zo ziek gedurende drie weken dat ik vreesde voor mijn leven’

Anette Amatsoepandi (56) groeit op in Suriname in een groot gezin met veertien kinderen. Van huis uit is ze moslim. Vanuit respect voor haar ouders houdt ze de islamitische feesten in ere en houdt ze zich aan de rituelen die bij het geloof horen, maar het geloof raakt haar hart niet.

Als jongvolwassene komt Anette naar Nederland. Ze haalt een diploma Verpleegkunde en ontmoet Henry. Ze gaan onder de rook van Rotterdam wonen en krijgen drie kinderen. Anette werkt tot 2014 in een verpleeghuis en maakt daarna van haar hobby dansen haar werk.

Salsa

Henry en Anette genieten niet alleen van hun werk en hun gezin, maar ook van Salsa. Salsa is een verzamelnaam voor verschillende soorten dansen en ritmes. De dans is ontstaan in Cuba en vandaaruit overgewaaid naar Nederland. In 2014 start Anette haar eigen winkel, daarbij ondersteund door Henry. Ze verkoopt dansschoenen. Ze heeft het razend druk met al haar activiteiten en krijgt dat jaar ook nog een kleinkind, waar ze met veel plezier op past.

Droom

Met het christelijk geloof heeft ze niet zoveel. Een van haar zussen is christelijk en als Anette op familiebezoek is in Suriname krijgt ze daar wel iets van mee. Ze gaat op verzoek van haar zus mee naar de kerk, maar het christelijk geloof trekt haar niet aan. Dat verandert in 2016. Anette vertelt: “Ik ging weer eens logeren bij mijn zus en kreeg daar een bijzondere droom. Ik zag een stroom levend water voor me waarin ons gezin verzeild was geraakt en iets plaatste ons gezin in een gebouw met gekleurde ramen.” Als ze wakker wordt, beseft ze dat het om een kerk gaat met ramen van glas in lood. Als ze terugkomt in Nederland zegt ze tegen haar man: “Henry, ik wil graag naar een kerk.” Henry staat hiervoor open en wil wel mee. Maar hoe vind je een kerk? Anette vervolgt: “Ik dacht: ik vraag het m’n zus en die adviseerde mij om deze vraag aan christelijke vrienden te stellen. Die waren nogal verrast door mijn vraag omdat als zij het eerder over God of de Bijbel hadden, ik daar niet voor openstond.”

Geloof niet nodig

Haar vrienden nodigen haar uit voor een Alpha bij hen in de kerk. Anette vertelt lachend: “De enige vrije avond die we nog hadden, volgden we een Alpha in het najaar van 2016. Levensvragen had ik niet echt en problemen gelukkig ook niet. Eerlijk gezegd vonden we dat we het geloof niet zo nodig hadden, maar die droom liet me niet los. Ik wist dat ik daar iets mee moest.” Ze is direct enthousiast over Alpha: “Het samen eten, past natuurlijk heel goed bij onze cultuur. Naast het eten, ervoer ik ook een andere vorm van liefde. Ik had best veel kritiek op het christelijk geloof, maar daar werd goed mee omgegaan.”

Keuze

“Op het Alpha-weekend kwam ik tot geloof. Dat was eigenlijk niet zo mijn bedoeling. Ik wilde weten wie de Heilige Geest is, maar toen mij vlak daarna gevraagd werd: ‘Wil je Jezus aannemen?’ ging me dat wat te snel. Ik wilde eerst mijn moslimmoeder vragen hoe ze het zou vinden als ik christen zou worden.” Tijdens het Alpha-weekend ging het erover dat je kunt kiezen: ‘Je kunt God volgen of je kiest ervoor om dat niet te doen.” Na de pauze dacht ik: ja, dat wil ik wel. Zo kwam ik tot geloof. Ik raak er nog ontroerd van als ik denk aan het telefoontje dat ik na dat weekend met mijn moeder pleegde. Ze zei: ‘Anette, ik heb je opgevoed, maar jij hebt een eigen keuze.’ Precies die woorden van Alpha. Bijzonder hè?”

Ziek

Anette en haar man besluiten na Alpha dat ze zich willen laten dopen. Twee dagen voordat ze gedoopt zal worden, wordt Anette ernstig ziek: “Ik was te ziek om gedoopt te worden, vond ik. Daarop werd er door mensen uit De Schutse voor mij gebeden en kon ik gedoopt worden. De dag na mijn doop was ik weer ziek. Ik was zo ziek gedurende drie weken dat ik vreesde voor mijn leven. Steeds kwam de gedachte bij me op om me te laten reinigen in blauw water. Dat is een Surinaams ritueel bedoeld om boze geesten te verdrijven. Dat ritueel wilde ik niet, maar wat dan wel? Opnieuw kreeg ik een droom waarin een stem zei: ‘Zoek op Google naar: Stil mijn ziel’. Dat zei mij helemaal niks natuurlijk, maar ik deed het en stuitte op een lied van Kinga Bán: ‘Stil mijn ziel, wees stil’. Ik luisterde en de tekst paste helemaal bij mijn situatie. Ik werd rustig en die nacht verdween mijn hardnekkige veertiggradenkoorts.”

Verandering

Blij vertelt ze: “Ik ben veranderd. Ik had een heel druk leven vroeger en ervoer daarin weinig rust. Nu heb ik nog steeds een druk leven, maar ik leg alles bij God neer en ervaar daardoor rust. En als ik een keertje een terugval heb, dan weet ik gewoon door alles wat er is gebeurd dat God er is. Ik leef in vrijheid.”           

Dansschool

De bekering van Anette en haar man blijven niet onopgemerkt op hun dansschool. Ze zijn enthousiast en beantwoorden graag de vragen die hun Salsaleerlingen hebben. Het hele verhaal lees je hier.  

 

Close
Alpha is an opportunity to explore life and the Christian faith, in a friendly, open and informal environment.
Try Alpha