By Marit Smit |

Alpha in de gevangenis!

Vrijwilliger aan het woord: Interview Maaike Broeksema

Maaike.jpg

“Een prachtige gelegenheid om iets van Gods liefde te laten zien”

Hoe ben je bij Alpha - Prison terecht gekomen?

“Het is heel bijzonder gegaan. Ik ben sinds juni 2012 kerkvrijwilliger bij de PI Zwolle en met een recent afgeronde studie GPW (Godsdienst Pastoraal Werk) was ik nog aan het rondkijken naar een leuke baan. Na de zondagse kerkdienst in de PI sprak ik de geestelijk verzorger. Ik vroeg naar de mogelijkheden op het gebied van pastoraat of groepsgesprekken in de PI. Zij zou mijn aanbod meenemen in het team, maar kon uiteraard niets toezeggen, en het moest uiteraard op vrijwillige basis. De volgende dag tijdens een teamvergadering bespraken ze de mogelijkheid om binnen de PI te starten met een Alpha cursus. Hierna werd ik gebeld met de vraag of ik hieraan mee wilde werken. Dat wilde ik graag doen! Ik draaide al een aantal jaren met de ‘gewone’ Alpha-cursus mee en het leek me een fantastische kans om deze cursus ook in de gevangenis te mogen geven.

De vrouwen

Een team hadden we snel bij elkaar. In Zwolle hebben we een grote pool van kerkvrijwilligers, deze heb ik eerst benaderd en daar kwamen al veel enthousiaste reacties op. Zo konden we in Januari 2013 starten met een cursus bij de vrouwen. Zeven vrijwilligers mochten zo 14 weken optrekken met een groep vrouwen.

Deze eerste cursus verliep goed, de persoonlijke aandacht, het als mens gezien en gehoord worden deed de vrouwen veel. Daarnaast gingen vrouwen die weer in de Bijbel gingen lezen, sommigen plozen het cursusboekje uit en anderen baden weer. Op de cursusdag van de Heilige Geest hebben we met een heel aantal van de vrouwen persoonlijk gebeden. Een deelneemster vertelde dat haar opa ernstig ziek was en in het ziekenhuis lag. De week erna werd ze vrijgelaten en heeft ze ons een ontroerende brief geschreven. Ze schreef dat ze de dag na het gebed via de telefoon hoorde dat opa was genezen en naar huis mocht! De artsen zeiden dat het echt een wonder was dat hij genas! De deelneemster vond het zo bijzonder. Ze schreef in de brief dat ze mede door Alpha haar geloof weer had teruggekregen, dat ze na haar kindertijd kwijt was geraakt. Het hoofdstuk over genezing heel veel impact in de gevangenis. Daarin gaat het niet alleen om lichamelijke genezing, maar ook en vooral over een stuk psychisch herstel en innerlijke genezing. In de Alpha - Prison cursus is er een mooie samenhang met vergeving.

De mannen

Van mei t/m juli hebben we een verkorte cursus bij de mannen gedaan van acht bijeenkomsten. Deze was ook heel mooi, vanaf de eerste dag was er vertrouwen. De sfeer was super goed.

De reactie van de deelnemers was heel positief! De twee uur cursus per week betekent veel voor ze, ze waren enthousiast en kwamen heel trouw. Daarbij merk je dat het contact met de buitenwereld heel belangrijk is. Het even gewoon met elkaar doorpraten over allerhande onderwerpen. Sommigen zitten in een sociaal isolement, soms zijn door hun detentie familie- of vriendschapsbanden verbroken. Dat wij als vrijwilligers er dan voor hen zijn, onze tijd beschikbaar stellen en een luisterend oor bieden betekent veel. Ze hebben het gevoel even ‘gewoon’ mens te zijn en geen nummer.

Tijdens de Alpha zingen we ook altijd, bijzonder om juist ook deze mannen volop mee te zien zingen. Wat mij persoonlijk raakte was dat er mannen aangaven graag voor elkaar te wilden bidden.

Heb je nog een mooie anekdote?

Er zijn een heleboel mooie momenten geweest, een uitspraak van een deelneemster bleef bij mij hangen: “Ik vind de Alpha-cursus zo fijn omdat ik dan even het gevoel heb dat ik niet in de gevangenis zit”.

Wat ik ook heel bijzonder vond is dat bij de mannen een aantal deelnemers samen gingen Bijbellezen. Ze spraken van tevoren af wat ze zouden lezen en gingen dat vervolgens tijdens het luchten of in de vrije tijd bespreken!

Tenslotte

In de weken van de cursus bouw je een band op met de mensen, het afscheid bij de laatste bijeenkomst is ook moeilijk, het doet iets met ze. We hebben er daarom in Zwolle voor gekozen om te werken met kerkvrijwilligers zodat sommige gezichten bekend zijn en het mogelijk is om af en toe nog eens een praatje te maken. Uiteraard zorgen de geestelijk verzorgers voor de follow –up van de cursus. Kortom het is heerlijk om te doen. Een prachtige gelegenheid om iets van Gods liefde te laten zien.”

Pin Goog
Close
Alpha is an opportunity to explore life and the Christian faith, in a friendly, open and informal environment.
Try Alpha