By Marit Smit |

'Er is iemand die mij draagt'

Ries.jpg

Ries (42) volgde aan het einde van 2013 een Alpha-cursus. Hij had een niet al te rooskleurige periode achter de rug, met een burn-out en een depressie. Na jarenlang hard werken, was daar de druppel die de emmer deed overlopen. Ook al is hij hier nog niet helemaal vanaf, zijn leven is wel veranderd. Alpha-cursus Nederland sprak met hem. 

“De Alpha-cursus was een unieke ervaring”, vertelt Ries. “De eerste keer was ik gespannen en zenuwachtig. Maar het was een ander soort spanning dan ik gewend was. Ik was nieuwsgierig naar wat er zou komen. Het eten en de ontspannen sfeer was een goed begin. Daarna kwam de eerste kennismaking met mijn groepsgenoten. In één woord ‘bijzonder’! Wat ik daar hoorde en meemaakte was heel apart en uniek. Wat een prachtige en bijzondere mensen heb ik mogen ontmoeten! Er was een stukje herkenning, wat het makkelijk maakte om open en eerlijk dingen met elkaar te delen.”

Voorafgaand aan de Alpha-cursus

“Ik heb jarenlang te hard gewerkt en teveel van mijzelf gevraagd. Het begon ongeveer 12 jaar geleden, toen mijn prachtige dochter geboren werd. Ik werk in de transportsector. Toen ben ik van baan veranderd in dezelfde sector, om meer thuis te kunnen zijn. Het tegendeel bleek, want ik ging meer werken dan ooit tevoren en deed mijn masker van vrolijkheid en humor op. Toen mijn dochter een half jaar oud was, kreeg ik hartproblemen. Dat was al een soort van waarschuwing. Echter bleef ik doorgaan en ging het steeds meer bergafwaarts. Op een gegeven moment was ik op een punt aangekomen dat ik helemaal geen zin meer had in het leven, en hieruit wilde stappen. Dat is de ommekeer geweest. Mijn vrouw Roos, was wel gelovig, en heeft met de hulp van God mij hiervoor mogen behoeden. Zij heeft op dat moment alle hulp ingeschakeld die nodig was voor mij, en toen ben ik opgenomen in een kliniek voor geestelijke gezondheidzorg.” 

Waarom hebben zij dat wel, en ik niet?

“Ergens halverwege 2013 werd ik me steeds meer bewust van de aanwezigheid van God in mijn leven. Vooral door te zien en te merken hoeveel Roos van me houdt, mij alle hulp en steun gaf en bovenal mijn fouten kon vergeven. Ook werd ik met de juiste mensen in contact gebracht en liet God me de juiste dingen horen en zien om verder te gaan met mijn zoektocht. Het begon me steeds meer op te vallen dat mensen die Jezus Christus in hun leven hadden aangenomen echt veel meer hoop, liefde en vertrouwen in het leven hadden als ikzelf. Ik was daar een beetje jaloers op. Waarom hebben zij dat wel, en ik niet? Van verschillende mensen uit de dagkliniek kreeg ik te horen dat een Alpha-cursus wel iets voor mij kon wezen. Sommige van hun hadden de cursus zelf ook gedaan en vertelden daar zeer enthousiast over.”

“En zodoende kwam ik terecht bij de Alpha-cursus. Het weekend is voor mij de echte ommekeer geweest. Ik merkte dat er iemand is die mij draagt. Ik ben opgegroeid zonder vader, die op jonge leeftijd is overleden. Dus eigenlijk ben ik opgevoed door mijn moeder, en mijn oudere broer en zus. Het gemis van een vader, was nooit voor mijzelf heel duidelijk. Maar de afgelopen tijd is het veel duidelijker geworden dat ik hem zeker heb gemist. En mijn vader heb ik nu gevonden, in God. Dat stelt mij gerust, en dat voelt goed. Mijn vragen en problemen mag ik nu bij hem neerleggen", besluit Ries. 

Pin Goog
Close
Alpha is an opportunity to explore life and the Christian faith, in a friendly, open and informal environment.
Try Alpha