By Debora van der Wolf |

Mieke werd kringleider bij Alpha - Students: ‘O God, help me, ik kan dit niet!’

ja2.jpg

Mieke (19) zit op Studentenvereniging Navigators Ede, wanneer ze – zonder dat ze dat van plan was – in de Alpha-commissie terecht komt: “Ik moest in een commissie en ik ben in de Alpha-commissie geplaatst omdat ik me niet had opgegeven, haha.”

“Ik kreeg de vraag of ik samen met mijn vriend leider van de kleine groep wilde worden. Dat houdt in dat je met z’n tweeën een groepje begeleidt op de Alpha-avonden: je neemt het thema van de avond door, beantwoordt vragen, stelt vragen terug, of gaat samen op zoek naar antwoorden. Dat leek mij heel leuk, alleen mijn vriend had daar geen tijd voor op dat moment. Ik wist niet of ik met een vreemd iemand de kleine groep wilde leiden, maar uiteindelijk heb ik het gewoon gedaan.

Zelf twijfel ik niet meer over het bestaan van God, maar heel veel mensen om mij heen wel. Het leek me heel mooi om mensen te leren begrijpen: waarom ze niet geloven in God, of waarom ze toch wel op zoek zijn en daarom bij Alpha komen. Studenten leek me ook een leuke doelgroep: gewoon lekker comfortabel, chill en hartstikke gezellig. En dat was het ook!”

‘Het hele proces was best wel intens’

“Het hele proces was best wel intens. De eerste avond hadden we een kennismakingsborrel en toen wist ik nog niet met wie ik een kleine groep zou gaan leiden. Ik bleek gekoppeld te zijn aan Rik, die ik maar heel even zag. De eerste Alpha-bijeenkomst was ik ziek en heeft hij de kleine groep alleen geleid. De tweede keer was Rik er niet. Ik heb het maar een beetje op mijn manier gedaan. Maar ik voelde me hartstikke onzeker want er was weinig interactie en de deelnemers waren nog niet aan elkaar gewend. De avonden daarna leidden Rik en ik samen en ging het prima. Ik vond het hartstikke leuk.

Soms is het echt een uitdaging om reactie uit de deelnemers te krijgen. En soms is dat ook niet nodig. In het begin hadden ze veel vragen. Een jongen vroeg zich af: bestaat God wel? Een ander meisje dacht: is God echt een strenge God? Weer een andere deelnemer wilde gewoon verdieping. Anderen waren afgehaakt. Die eerste jongen kwam op een gegeven moment tot geloof. Dat meisje zag opeens de liefde van God in, en dat ze helemaal niet van alles voor God hoefde te doen. Dat was toevallig allemaal dezelfde week. De keren daarna waren er niet zoveel vragen meer en dat was ook prima.”

‘Het liefst zou ik nu terug naar huis lopen…’

Mieke heeft door Alpha heen ook zelf nieuwe dingen geleerd: “Ten eerste over mijn onzekerheid. De eerste keer dacht ik: o God, help me alstublieft! Ik kan dit niet, ik doe dit alleen voor u, maar het liefst zou ik nu terug naar huis lopen. Maar ik kreeg van mijn kleine groep alleen maar positieve reacties, ook al merkten ze wel dat ik zenuwachtig was. Toen dacht ik: God doet dus wel echt wat Hij belooft, Hij leidt mij. Gaandeweg werd ik minder zenuwachtig.

123456.jpg

Ten tweede leerde ik ook door de deelnemers dat je God ook echt vindt als je zoekt. Een jongen uit mijn kring was gelovig opgevoed, tot zijn achtste jaar. Toen werden zijn broers heel opstandig en durfden de ouders niet meer over geloof te praten. Nu is hij door Alpha gaan geloven. Een deelnemer die binnenkwam als atheïst zit nu nog volop in die zoektocht. Terwijl hij eerst dacht: ik ga wel even kijken en zie wel of er iets uitkomt. Hij heeft op het Alpha-weekend zelfs voor zich laten bidden, en voor het eerst zelf gebeden.”

‘Lekker eten, leuke sfeer, goede praatjes… gewoon goed!’

Miekes ervaring en de verhalen van deelnemers maken haar enthousiast over de groei van Alpha - Students in haar stad: “Ik denk dat het cool zou zijn als NSEde en Ichthus mensen in hun omgeving gaan benaderen. Een persoonlijke benadering, want daarmee straal je echt Alpha uit, en gaat Alpha groeien. We nodigen vaak mensen uit die om ons heen staan, dat zijn vaak mensen die diepgang in hun geloof zoeken. Maar ik zou het ook cool vinden als we mensen uitnodigen die iets verder weg staan, zodat er ook meer niet-christelijke deelnemers komen. Die passen ook echt bij Alpha.”

Het leiden van een kleine groep raadt Mieke ook aan: “Hoe cool is het dat je Gods leiding zo kunt ervaren en dat weer kunt doorgeven aan anderen! De leiders van de kleine groepen waren zo enthousiast: ‘We gaan iedereen die hier komt over Jezus vertellen. En wij gaan het niet doen, maar God gaat het doen.’ En wat ik vooral heel cool vond: ik deed dit voor God en had niet echt nagedacht of het wel of niet een leuke groep was. Alles werd er gegeven: lekker eten, leuke sfeer, leuke deelnemers en goede praatjes die voor mij ook inspirerend waren om te horen. Gewoon goed!”

Pin Goog
Close
Alpha is an opportunity to explore life and the Christian faith, in a friendly, open and informal environment.
Try Alpha