Foto+Francis.jpg

‘Ik ben heel lang alleen maar aan het overleven geweest’

Francis Chin See Hoo (50) is nog jong als haar ouders scheiden. Zowel haar jeugd als haar eigen huwelijk zijn bepaald niet makkelijk. God kent ze niet. Hij speelt geen rol in haar leven. Toch wendt ze zich tot Hem als alles haar te veel wordt.

Eenzaam

Francis is een stralende vrouw. Ze lacht veel en snel. Dat is niet altijd zo geweest, vertelt ze: “Ik ben heel lang alleen maar aan het overleven geweest. Na een moeizame jeugd met traumatische ervaringen, trouwde ik. In die tijd was ik continu aan het zorgen. Ik wilde dat het mijn broers en zussen goed ging. Ik wilde mijn kinderen veiligheid bieden. Daarnaast had mijn man een eigen zaak waarin ik meewerkte. En dan dansten mijn kinderen ook nog op hoog niveau, waardoor ik veel met hen onderweg was naar trainingen en wedstrijden. Ik voelde me erg eenzaam in die tijd in mijn huwelijk. Ja, eigenlijk in mijn hele leven.”

Hulp

Er kwam een moment dat ik dacht: er is niemand die mij kan redden. Mijn huwelijk was gestrand en ik was zo moe van het alle ballen hooghouden in mijn leven. Ik voelde me wanhopig. En zomaar ineens vroeg ik de God die ik niet kende om hulp. Dat was in februari 2012. Mijn situatie veranderde niet, maar nu achteraf zie ik dat God mij vanaf dat moment heeft geleid.” 

Salsa

“Ik geloofde dat het leven anders kon zijn dan ik tot nu toe ervoer. Met minder pijn, angst en verdriet. Liefdevoller. Op kerstavond 2015 kwam ik tijdens een dansavond Earl tegen. We kregen een relatie. Die relatie gaf me rust.”

Earl en Francis delen een grote passie: Salsa. Ze geven Salsa-les en genieten daar enorm van. Ze werken samen met Anette en Henry, die hun in 2017 vragen of ze een groep uit Evangeliegemeente De Schutse Salsa-les willen geven. Ze aarzelen. Francis zegt lachend: “Mijn eerste gedachte was: als die mensen maar niet over Jezus beginnen. Toch stemden we toe. Vanaf het begin waren we positief verrast door de sfeer in de groep. Er was rust en onderling respect. Ze gingen liefdevol met elkaar om.”

Thuis

Niet veel later worden Henry en Annette in De Schutse gedoopt. Ze nodigen Francis en Earl daarvoor uit en die gaan ernaartoe. “Wow, dacht ik. Wat een sfeer en wat een harmonie. Ik voelde me meteen thuis. Op Facebook was ik inmiddels vrienden geworden met een aantal gemeenteleden en in een post zag ik Alpha voorbijkomen. Ik liep tijdens dansles naar een oudste van de gemeente toe en zei: ‘Ik wil graag Alpha volgen.’ ‘Dat kan’, antwoordde zij. ‘We beginnen morgen.’ Ik heb geen moment geaarzeld en Earl en mij opgegeven. Zo kwamen we in het najaar van 2017 op Alpha terecht.”

Veranderd

Francis kijkt positief terug op Alpha: “Het samen eten werkte heel verbindend. Ik leerde veel van de inleidingen van Nicky Gumbel en van de ervaringen die mensen deelden in het kleine groepje.” Tijdens het Alpha-weekend was Francis ziek, maar ze ging er toch naartoe. Ze vertelt: “Er werd mij toen gevraagd: ‘Wil je je leven aan Jezus geven?’ Dat wilde ik wel. Sinds die tijd is er veel veranderd. Ik weet en ervaar: ik ben niet meer alleen. God laat me nooit in de steek. Ik vraag niet graag om hulp, maar heb er geen moeite mee om God te vragen mij te helpen. Hij heeft mij genezen en vergeven.” Ze eindigt haar verhaal met een stralende lach: “Er is sindsdien veel veranderd. Waar mijn leven vroeger onrustig en pijnlijk was, ervaar ik nu rust en liefde. Wat een verschil!”      

 

Close
Alpha is an opportunity to explore life and the Christian faith, in a friendly, open and informal environment.
Try Alpha