Foto+Henry.jpg

‘Ik huilde vroeger nooit’

Henry Amatsari (59) is geboren en getogen in Suriname. Als kleinzoon van een Javaanse imam komt hij wekelijks in de moskee. Henry houdt veel van zijn opa. Hij is ervan overtuigd: alles wat opa zegt is waar!

Moskee

Op zijn negentiende gaat hij samen met zijn zus op vakantie naar Nederland. Hij verblijft bij zijn vader. Die moedigt hem aan om zijn school in Nederland af te maken. Dat doet hij. Naar de moskee gaat hij niet zo vaak meer. Wel bidt hij nog steeds de teksten die zijn opa hem leerde. Elke keer als hij naar de moskee gaat, komt hij er met een onvoldaan gevoel uit. Het zegt hem niet zoveel meer omdat hij het Arabisch niet begrijpt. Op een gegeven moment stopt hij met zijn moskeebezoek.

Goed

Niet veel later leert hij Anette kennen. Ze trouwen en krijgen drie kinderen: twee jongens en een meisje. Henry leeft voor zijn gezin en voor zijn werk. Het gezin heeft het goed samen. Levensvragen heeft Henry niet: “Ik geloofde dat er meer is tussen hemel en aarde en was soms weleens benieuwd of mijn gebeden aankwamen, maar dat was het.”

Droom

Dan gaat Anette in 2016 op bezoek bij haar christelijke zus in Suriname. Ze krijgt daar een droom over haar gezin, stromend water en een kerk met ramen van glas in lood. Als ze terugkomt, vraagt ze Henry om mee te gaan naar een kerk. Henry vertelt: “Ik stond daar best voor open en wilde wel met haar mee. Zo kwamen we, via christelijke vrienden, in Evangeliegemeente De Schutse terecht. Niet veel later werden we uitgenodigd voor een Alpha. Dat zijn we toen gaan doen. Ik was best sceptisch in het begin, maar vond de inleidingen van Nicky Gumbel heel inspirerend.”

Onderzoek

Hij vervolgt: “Of het tijdens de derde of vierde bijeenkomst was, weet ik niet meer. Hoe dan ook, ik raakte in een diep gesprek met een oudste en het resultaat was dat ik spontaan op mijn knieën ging. Ik ging geloven in Jezus. Daarna ben ik verder op onderzoek uitgegaan. Ik ging zelf Bijbellezen en stelde veel vragen over het christelijk geloof tijdens en na Alpha. Anette en ik spraken er ook veel samen over.”

Veranderd

Op de vraag of hij veranderd is nadat hij tot geloof kwam, antwoordt Henry: “Ik ben gaan bidden voor een zachter en gevoeliger hart. Ik was vroeger minder gevoelig. Ik verdedigde mezelf in plaats van dat ik luisterde naar wat anderen tegen mij zeiden. Ik merk dat ik daarin verander. Ik ben milder geworden. Ik huilde vroeger nooit en nu ben ik soms in tranen als ik met een opwekkingslied meezing. Ook onze relatie is veranderd. Anette en ik steunen elkaar nu veel meer en we leggen al onze dingen neer bij God. Ook de samenwerking met mijn collega’s is verbeterd en zo kan ik nog wel even doorgaan. Ons geloof en onze doop heeft veel teweeggebracht op de dansschool die Anette en ik samen leiden. Een aantal Salsavrienden, waaronder Earl en Francis, is tot geloof gekomen. Ik vind het heel bijzonder om te zien hoe God Salsa in combinatie met Alpha gebruikt om mensen naar Hem toe trekken.”   

Close
Alpha is an opportunity to explore life and the Christian faith, in a friendly, open and informal environment.
Try Alpha