Foto+Nico+van+Rijsdijk+-+pagina+3.jpg

Van Alpha naar Salsa - een kerk in beweging

Lachend vertelt voorganger Nico Rijsdijk van gemeente De Schutse hoe hij op zijn 63e samen met zijn vrouw op een Salsadansschool belandt. En hoe een groot aantal Salsavrienden letterlijk én figuurlijk de Rotterdamse Evangeliegemeente indansen. Een lange geschiedenis van uitnodigend kerk-zijn gaat hieraan vooraf.

Nico is circa vijf jaar werkzaam bij De Schutse als hij in 1997 op Alpha stuit. Hij wordt persoonlijk uitgenodigd voor een Alpha-conferentie in Londen. Hij vertelt: “Op die conferentie kwam ik in contact met Nicky Gumbel en ik was meteen enthousiast over zijn verhaal en de Alpha-materialen die ik daar zag. Teruggekomen in Nederland zijn we direct gestart met een Alpha. Het leek ons een goed idee om eerst maar eens te beginnen met een Alpha voor gemeenteleden. Dat pakte goed uit. De eerste dertien Alpha-deelnemers waren zo enthousiast dat ze voor de daaropvolgende Alpha hun familie en vrienden uitnodigden. En die nodigden na de tweede Alpha op hun beurt weer vrienden en familie uit en zo rolt dat nu nog steeds door. We zijn eigenlijk op een heel natuurlijke manier een uitnodigende gemeente geworden.”

Multicultureel

Het gebouw van De Schutse staat in hartje Rotterdam. Het is een multiculturele gemeente met circa 500 leden, waaronder veel Surinaamse, Kaapverdische en Afrikaanse mensen. Gevraagd naar de missie van de gemeente, zegt Nico: “We willen maar twee dingen: het evangelie uitdragen en mensen tot discipelen maken. Alpha draagt daar positief aan bij. Persoonlijke uitnodigingen van mensen die zelf een Alpha volgden of mensen die Alpha-deelnemers in positieve zin zagen veranderen, werken bij ons goed. Daar gaat een grote aantrekkingskracht vanuit. Maar we werven deelnemers ook op andere manieren, bijvoorbeeld tijdens een ouderencontactgroep, ons maandelijkse Open Huis en tijdens onze Prayer Station-wandelingen. We vragen dan aan mensen die we in de stad ontmoeten of we voor hen mogen bidden en nodigen ze daarna uit voor Alpha.”

Beschadigd

“We zijn inmiddels 22 jaar verder en hebben ruim vijftig Alpha’s gegeven. Iedere keer kwamen er zo’n 20-25 deelnemers op af, waarvan het merendeel twintigers en dertigers. Het verbaast me soms dat Alpha na twee decennia nog steeds zo aanslaat. We signaleren namelijk dat de cursisten van nu andere behoeften hebben dan die van twintig jaar geleden. Waar men toen nog wel een Godsbeeld had, heeft men nu veelal geen idee van God. Daarnaast valt het ons de laatste jaren op dat veel Alpha-deelnemers in hun jeugd of daarna beschadigd zijn geraakt. Er is een toenemend verlangen naar herstel. Ook signaleren we dat steeds meer deelnemers gebonden zijn geraakt, vaak zonder het zelf te weten. Yoga, mindfulness, tarotkaarten en wichelen; steeds meer mensen houden zich ermee bezig. Tijdens en na Alpha bidden we dan ook veel voor bevrijding van deelnemers en ook bieden we de cursus ‘Freedom in Christ’ aan als vervolg op Alpha.”             

Salsa

En hoe zit het nu met die Salsa? Waar raakt dat Alpha? Nog steeds lachend: “Eén oudstenstel in onze gemeente zit op Salsa en is bevriend geraakt met Henry en Anette, eigenaars van een dansschool. Zij hebben hen uitgenodigd voor onze Alpha. Ik ontmoette Henry en Anette na afloop van hun Alpha, vlak voordat ze gedoopt werden. We raakten aan de praat over Salsa. Zij bleken net zo enthousiast te zijn over Salsa als ik over Alpha. We werden door hen uitgenodigd voor een danscursus en zo belandde ik, samen met nog een aantal gemeenteleden, op hun dansschool. Wat er daarna gebeurde, kunnen zij je het best zelf vertellen.”

Close
Alpha is an opportunity to explore life and the Christian faith, in a friendly, open and informal environment.
Try Alpha