Parenting Course

Heb jij kinderen? Dan weet je dat, hoe leuk ook, er best wat uitdagingen komen kijken bij de opvoeding. Wij geloven in gezonde gezinsrelaties. Geen enkele opvoeding is perfect (you wish!), maar met praktische tools kan je vaak al een stuk verder komen. De Parenting Course geeft ouders een inspirerende en motiverende methode om met opvoeding aan de slag te gaan. Investeer in de volgende generatie, organiseer een Parenting Course. 

Deze nieuwe cursus wordt in twee varianten aangeboden:

 • Parenting Children Course – voor ouders van 0- tot 10-jarigen;
 • Parenting Teenagers Course – voor ouders van 11- tot 18-jarigen (Deze cursusvariant is in ontwikkeling. Vanaf december 2018 zijn de materialen beschikbaar op de Alpha - Bookshop. De cursus wordt op de Alpha Nederland Training in januari 2019 gepresenteerd.)

Parenting Children Course

De Parenting Children Course is een opvoedcursus voor ouders van 0- tot 10-jarigen. Het is een leuke en laagdrempelige manier om in een relaxte sfeer met andere ouders ervaringen uit te wisselen en je te bezinnen op de opvoeding. Ontmoeting, herkenning en inspiratie staan centraal. De cursus is geschikt voor iedere ouder, ongeacht burgerlijke staat, culturele achtergrond of levensovertuiging. De Parenting Children Course is gebaseerd op christelijke principes, maar is relevant voor zowel christelijke als niet-christelijke opvoeders. 

Volledig uitgewerkt cursusprogramma

De Parenting Children Course bestaat uit vijf thema's. Elk thema bestaat uit een maaltijdmoment, een inleiding en een verwerkingsgedeelte. Je hoeft zeker geen perfecte ouder of uitmuntend spreker te zijn om de cursus te geven. Wij hebben namelijk een volledig uitgewerkt cursusprogramma voor je klaar liggen! Hierin zitten de volgende materialen:

 • een dvd en USB-stick met:
  • gefilmde inleidingen en interviews met kinderen, ouders en deskundigen per thema
  • uitgeschreven inleidingen in PDF
 • een handleiding voor leiders
 • voor iedere deelnemer een werkboek
 • het boek JONGleren van Nicky en Sila Lee
 • promotiematerialen
 • trainingsdag voor leiders
 • de website parentingcourse.nl

De materialen voor de Parenting Children Course zijn te koop op alphabookshop.nl:

JONGleren - het boek van de Parenting Course
ISBN 9789491844461, 400 pagina's
24,95 euro

Dvd en usb set 
Met tientallen filmfragmenten per bijeenkomst om het onderwerp in te leiden.
69,95 euro

Werkboek - NIEUW!
voor deelnemers
8,50 euro

Handleiding
voor teamleden
8,50 euro

Uitnodigingskaarten (40 stuks) 
voor teamleden
12,95 euro

Posterpakket (A3 & A4) 
voor teamleden
5,50 euro

Maaltijd, inleiding, verwerking

Hoe ziet een gemiddelde bijeenkomst eruit?

De bijeenkomst start met een maaltijdmoment (zoals een high tea of toetjesbuffet) duurt twee tot tweeënhalf uur. Alternatief kan de cursus ook in bijvoorbeeld één avond plus twee zaterdagen aangeboden worden.

Ter inleiding van het onderwerp wordt een dvd-fragment vertoond of verzorgt de cursusleider het praatje. En als cursusleiders heb je natuurlijk zelf ook de nodige praktijkvoorbeelden uit je eigen opvoedsituatie.

Daarna gaan de cursisten met de verwerking van het onderwerp aan de slag door er zelf over na te denken, er in tweetallen over door te praten of door met de hele groep in gesprek te gaan.

Onderwerpen per bijeenkomst

1. Basis – Bouwen aan veiligheid
Kinderen groeien gelukkig niet alléén op, maar binnen de veiligheid van een gezin. Deze bijeenkomst staat stil bij de belangrijke rol die het gezin vervult. Het gezin biedt support, plezier, is een moreel kompas en is de plek waar je leert om relaties aan te gaan. Er komen goede gewoontes aan bod die bijdragen aan een stabiel en gezond gezinsleven, zoals tijd nemen en doorbrengen met je kinderen en het ontwikkelen van gezinsrituelen. Je staat stil bij je eigen gezin en ontdekt waar je meer aandacht aan zou willen besteden.

2. Behoeften - Ontdekken van genegenheid
Het belangrijkste dat je je kind kunt geven is onvoorwaardelijke liefde. Liefde kun je op verschillende manieren laten merken en voelen. Ontdek de liefdestaal van je kind en weet hoe je kind zich het meest geliefd zal voelen. Ontdek ook op welke momenten je kind vraagt om of hunkert naar liefde. De vijf talen van de liefde zijn: woorden, aanraking, tijd en aandacht, cadeaus, dienstbaarheid.

3. Grenzen – Ontwikkelen van vrijheid
Waarom zijn grenzen belangrijk? Lange-termijn-doel: Kinderen krijgen controle over eigen gedrag en zijn in staat hun eigen grenzen aan te geven. Hoe ben je én liefdevol én duidelijk? Geef kinderen keuzemogelijkheden. Leer ze dat gedrag een consequentie heeft. Choose the right battles. Herken natuurlijk kinderlijk gedrag. Behoud je humor. Er komen verschillende opvoedstijlen en praktische richtlijnen aan bod.

4. Relaties - Leren van sociale vaardigheid
De vele sociale vaardigheden die kinderen in het leven nodig hebben, leren ze allereerst door deze binnen het gezin te zien, te oefenen en te ervaren. In deze bijeenkomst is er veel aandacht voor goed luisteren naar je kind en het omgaan met emoties, met name boosheid en frustratie. Ook de relatie tussen broertjes en zusjes en onderlinge conflicten komen aan bod.

5. Ruimte – Groeien naar zelfstandigheid
Je wilt je kinderen veel meegeven en tegelijk wil je ze leren om daarin zelf keuzes te maken. Onderwerpen die aan bod komen: aanmoedigen tot zelfstandigheid; gevaar van te veel controle; goed voorlichten over thema’s als seks, internet, games, alcohol; waarden en normen die je mee wilt geven; zorg dat thuis een plek is waar kinderen graag zijn; bidden voor je kinderen.

Kosten

De kosten voor het organiseren van de Parenting Children Course bestaan uit het volgen van de Alpha Nederland Training bij Alpha Nederland en het aanschaffen van de materialen en promotiematerialen. Daarnaast zijn er de kosten voor het maaltijdmoment en de eventuele kosten voor het gebruik van een cursusruimte. Deelnemers betalen de cursusleiding een eigen bijdrage voor deze cursus. Daarnaast is er de mogelijkheid om een deel te financieren vanuit bijvoorbeeld de kerk of plaatselijke gemeente.

Meld je aan als cursusleider

We dagen christenen uit om de Parenting Course te gaan geven en ouders in de eigen omgeving een plek te bieden voor ontmoeting, herkenning en inspiratie. Het kan in de kerk gegeven worden, maar ook in de eigen huiskamer of een locatie in de buurt. Dankzij het goed uitgewerkte cursusmateriaal kan de Parenting Children Course door iedere gemotiveerde ouder georganiseerd worden. 

Voorwaarden voor cursusleiders

Alle cursusleiders volgen een eendaagse training bij Alpha Nederland. Verder wordt van cursusleiders verwacht dat ze zélf ouder zijn, dat ze achter de waarden van Alpha Nederland staan en dat ze eerst zelf de Parenting Children Course gevolgd hebben. Cursusleiders zijn geen experts of professionals in opvoeden en zijn geen ‘perfecte ouder’.

Registreer je Parenting Children Course

Registratie van je cursus kost niets en het zorgt ervoor dat we je goed kunnen informeren over nieuwe ontwikkelingen en interessante downloads. En registratie heeft nog meer voordelen:

 • Je cursus is op de website parentingcourse.nl te vinden door potentiële cursisten via de zoekfunctie: vind een cursus;
 • Alpha Nederland kan mensen die op zoek zijn naar een Parenting Children Course doorverwijzen naar jouw cursus;
 • Je krijgt de nieuwsbrief met informatie over de relatiecursussen van Alpha Nederland;
 • Je kunt bij vragen een beroep doen op de relatiemanager van de Parenting Children Course, Dorine Sommer

Stappenplan

Van start met de Parenting Children Course?

 1. Volg eerst zelf een Parenting Children Course of doe een pilot met drie ouders thuis;
 2. Kom naar de Alpha Nederland Training (januari of september);
 3. Zorg ervoor dat je kerkleiders achter de cursus staan;
 4. Vind een geschikte locatie;
 5. Bestel de benodigde Parenting Children Course-materialen op alphabookshop.nl;
 6. Registreer je cursus op registratie.alphanederland.org;
 7. Bepaal het bedrag aan cursusgeld dat de deelnemers per persoon of per stel moeten betalen;
 8. Stel de data van je bijeenkomsten vast en promoot je cursus (met behulp van het beschikbare promotiemateriaal).

Investeer in de volgende generatie, organiseer een Parenting Course.

Kijk ook op de website voor (potentiële) deelnemers: parentingcourse.nl/children

Close
Alpha is an opportunity to explore life and the Christian faith, in a friendly, open and informal environment.
Try Alpha