Parenting Courses

1024x722 Parenting Courses copy.png

Droom jij ook van sterke gezinnen bij jou in de buurt?

Als je zelf kinderen hebt, weet je dat er - hoe leuk ook - best wat uitdagingen komen kijken bij de opvoeding. Wij dromen van meer gezonde gezinsrelaties in Nederland, en daarom ontwikkelden we twee cursussen: de Parenting Children Course (voor ouders van 0- tot 10-jarigen) en de Parenting Teenagers Course (voor ouders van 11- tot 18-jarigen).

Deze Parenting Courses geven ouders een inspirerende en motiverende methode om met opvoeding aan de slag te gaan. Investeer in de volgende generatie, organiseer een Parenting Course. 

// Over de Parenting Children Course
// Inhoud van de cursus
// Over de Parenting Teenagers Course
// Inhoud van de cursus
// Parenting Course geven
// Cursusmateriaal
// Training
// Kosten
// Registreer je cursus

Over de Parenting Children Course

De Parenting Children Course is een opvoedcursus voor ouders van 0- tot 10-jarigen. Het is een leuke en laagdrempelige manier om in een relaxte sfeer met andere ouders ervaringen uit te wisselen en je te bezinnen op de opvoeding.

Ontmoeting, herkenning en inspiratie staan centraal. De cursus is geschikt voor iedere ouder, ongeacht burgerlijke staat, culturele achtergrond of levensovertuiging. De Parenting Children Course is gebaseerd op christelijke principes, maar is relevant voor zowel christelijke als niet-christelijke opvoeders.

Inhoud van de Parenting Children Course

Een Parenting Children Course bestaat uit minimaal vijf bijeenkomsten. Je kunt per bijeenkomst één thema bespreken of één thema over twee bijeenkomsten verdelen. De thema’s die aan bod komen zijn:

 • Basis - Bouwen aan veiligheid

 • Behoeften - Ontdekken van genegenheid

 • Grenzen - Ontwikkelen van vrijheid

 • Relaties - Leren van sociale vaardigheid

 • Ruimte - Groeien naar zelfstandigheid


Over de Parenting Teenagers Course

Parenting Teenagers Course logo

De Parenting Teenagers Course is een opvoedcursus voor ouders van 11- tot 18-jarigen. Deze cursus laat ouders stilstaan bij hun unieke rol als opvoeder. Ook hier wisselen ze onderling ervaringen uit en denken aan de hand van vijf thema’s na over hun gezinscultuur en opvoeding.

Ontmoeting, herkenning en inspiratie staan centraal. De cursus is geschikt voor iedere ouder, ongeacht burgerlijke staat, culturele achtergrond of levensovertuiging. De Parenting Teenagers Course is gebaseerd op christelijke principes, maar is relevant voor zowel christelijke als niet-christelijke opvoeders.

Inhoud van de Parenting Teenagers Course

Een Parenting Teenagers Course bestaat uit minimaal vijf bijeenkomsten. Je kunt per bijeenkomst één thema bespreken of één thema over twee bijeenkomsten verdelen. De thema’s die aan bod komen zijn:

 • Het doel voor ogen houden

 • Tegemoetkomen aan behoeften

 • Grenzen stellen

 • Emotionele gezondheid ontwikkelen

 • Groeien in verantwoordelijkheid


Parenting Course geven

Je hoeft zeker geen perfecte ouder te zijn of uitmuntend spreker om de cursus te geven. Wij hebben namelijk een volledig uitgewerkt cursusprogramma voor je klaar liggen.

Materialen Parenting Teenagers Course

Cursusmateriaal

Het cursusmateriaal bestaat uit een handleiding voor cursusleiders, een werkboekje voor deelnemers en een dvd- en usb-set voor tijdens de bijeenkomsten. Bekijk de materialen in de bookshop voor de Parenting Children Course en de bookshop voor Parenting Teenagers Course.

Met behulp van de handleiding kun je de cursus gemakkelijk zelf geven. Voor elke bijeenkomst zijn compleet uitgeschreven inleidingen beschikbaar, zodat je je verhaal paraat hebt. Ze staan ook op dvd. In plaats van dat je zelf je verhaal doet, kijk je dan samen met je deelnemers naar de inleidingen van Nicky en Sila Lee, afgewisseld door interviews met stellen en aanwijzingen voor gespreksoefeningen en discussie. Een combinatie van zelf inleiden en dvd-fragmenten bekijken kan natuurlijk ook.

Training

Een nieuw seizoen staat voor de deur. Dat geldt ook voor de teams die de Marriage Course, Premarriage Course, Parenting Children Course of Parenting Teenagers Course gaan geven. En wat is er beter dan goed getraind, toegerust en opgebouwd aan een nieuwe cursus te beginnen?

Tijdens de Alpha Nederland Training ontdek je wat jouw cursus inhoudt en hoe die er in jouw context uit kan zien. We bespreken de inhoud en uitdagingen van het geven van de cursussen en gaan in op de mogelijkheden die de Marriage, Premarriage en Parenting Children Course bieden aan jouw kerk of buurt.

Programma

 • Gezamenlijke dagopening

 • Opening & update Marriage and Parenting Courses

 • Workshop ‘Ken je Cursus’: proeven aan het concept en de inhoud en uitleg van alles wat er bij komt kijken als je de cursus geeft

 • Panelgesprek met ervaren cursusleiders: best practices aan het woord, inspirerende interactie en ruimte voor vragen

Kosten

De kosten voor het organiseren van de Parenting Course bestaan uit het volgen van de trainingsdag bij Alpha Nederland en de aanschaf materialen en promotiematerialen.

Verder zijn er de kosten voor de maaltijden en de eventuele kosten voor het gebruik van een cursusruimte. Als organisator van de cursus kun je je deelnemers een eigen bijdrage vragen. Daarnaast is er de mogelijkheid om een deel te financieren vanuit bijvoorbeeld de kerk of plaatselijke gemeente.

Registreer je Parenting Course

Registratie van je cursus kost niets en het zorgt ervoor dat we je goed kunnen informeren over nieuwe ontwikkelingen en interessante downloads. En registratie heeft nog meer voordelen:

 • Je cursus is op de website parentingcourse.nl/children of parentingcourse.nl/teenagers te vinden door potentiële cursisten via de zoekfunctie: Vind een cursus;

 • Alpha Nederland kan mensen die op zoek zijn naar een Parenting Course doorverwijzen naar jouw cursus;

 • Je krijgt de nieuwsbrief met informatie over andere cursussen van Alpha Nederland, zoals de Marriage en Premarriage Course;

 • Je kunt bij vragen een beroep doen op de relatiemanager van de Parenting Courses, Dorine Sommer.

 

Investeer in de volgende generatie, organiseer een Parenting Course.

Kijk ook op de website voor (potentiële) deelnemers: parentingcourse.nl

 
Parenting Teenagers Course logo
 
 
Close
Alpha is an opportunity to explore life and the Christian faith, in a friendly, open and informal environment.
Try Alpha