Foto+Salsa.jpg

Van Salsa naar Alpha

Anette Amatsoepandi (56) groeit op in Suriname in een groot gezin met veertien kinderen. Van huis uit is ze moslim. Vanuit respect voor haar ouders houdt ze de islamitische feesten in ere en houdt ze zich aan de rituelen die bij het geloof horen, maar het geloof raakt haar hart niet.

Als jongvolwassene komt Anette naar Nederland. Ze ontmoet hier haar man Henry en samen krijgen ze drie kinderen. Ze leven voor hun gezin en werk en genieten daarvan. Ook geven ze met veel plezier Salsalessen op hun eigen dansschool. Anette: “Levensvragen hadden we eigenlijk niet, we hadden het goed zo.” Anette gaat regelmatig terug naar Suriname en verblijft dan bij haar christelijke zus. Zo ook in 2016. Ze vertelt: “Toen ik bij mijn zus logeerde, kreeg ik een bijzondere droom. Ik zag een stroom levend water voor me waarin ons gezin verzeild was geraakt en iets plaatste ons gezin in een gebouw met gekleurde ramen.” Als ze wakker wordt, beseft ze dat het om een kerk gaat met ramen van glas in lood. Als ze terugkomt in Nederland zegt ze tegen haar man: “Henry, ik wil graag naar een kerk.” Henry staat hier open voor en wil wel met haar mee.

Salsa

Vrienden van haar zijn oudsten in Evangeliegemeente De Schutse. Anette neemt contact met hen op en zij nodigen haar en Henry uit voor een Alpha. Beiden stappen er kritisch in, maar al op de vierde avond komt Henry tot geloof. Tijdens het weekend over de Heilige Geest maakt ook Anette een keuze voor God. Vanaf dat moment verandert er veel in hun leven. Anette ervaart veel meer rust en Henry vertelt: “Ik was vroeger keihard en vrij nuchter in een heleboel zaken, maar sinds mijn bekering ben ik zachter en gevoeliger geworden.” Anette en Henry sluiten zich in 2016 aan bij De Schutse. Niet veel later raken ze daar in gesprek met een aantal gemeenteleden over Salsa. Een groep gemeenteleden lijkt het leuk om Salsalessen te gaan volgen. Anette: “Natuurlijk vonden wij dat ook leuk, maar vanwege onze drukke agenda’s besloten we Earl en Francis, onze niet-gelovige collega’s, te vragen deze groep gemeenteleden les te geven.” Earl en Francis willen dat wel doen.

Liefdevol

Francis vertelt: “In 2017 hadden wij dus opeens een grote groep christenen in onze Salsa-les. Mijn eerste gedachte was: als ze maar niet over Jezus beginnen! Dat deden ze niet. Wel viel het ons meteen op dat de mensen in deze groep zo liefdevol en respectvol met elkaar omgingen. Via Facebook had ik contact met wat mensen van deze groep. Ik zag daar ook Alpha weleens op voorbijkomen. Op een Salsa-avond liep ik naar een van de oudsten van De Schutse toe en zei: ‘Ik wil een Alpha volgen.’ ‘Dat is mooi’, antwoordde hij. ‘Morgen gaat er één van start.’ Ik heb Earl en mij toen direct opgegeven en we hebben enorm genoten.” In het weekend over de Heilige Geest komt Francis tot geloof. Earl niet. Hij wil eerst het christelijk geloof verder onderzoeken en gaat de Bijbel lezen. Daarna volgt hij een tweede Alpha en komt daarop tot geloof.

Feest

De doop van Earl en Francis is één groot feest. De veranderde levens van Anette, Henry, Earl en Francis zijn niet onopgemerkt gebleven op de dansschool. Verschillende mensen uit hun Salsa-netwerk komen naar hun doop in De Schutse en voelen zich daar thuis. Daarna volgen ze een Alpha en komen tot geloof. Ze worden gedoopt, nodigen familie en vrienden uit, die komen naar Alpha… en zo gaat het door tot op de dag van vandaag!  

Close
Alpha is an opportunity to explore life and the Christian faith, in a friendly, open and informal environment.
Try Alpha