By Alpha Nederland |

God denkt veel positiever over jou dan jij over jezelf

Mark is een Brit die de Alpha volgde in een Engelse gevangenis. Hij is nu getrouwd met een Nederlandse vrouw en ze wonen in Engeland.

Op zoek naar God

 “Ik was al heel lang op zoek was naar God. Ik deed echt mijn best, maar ik kon Hem niet vinden. Ik ben opgegroeid in een arm gezin. Op school werd ik bijvoorbeeld gepest vanwege mijn kleding, wij hadden geen geld voor dure kleding. Ik hoorde er niet bij, maar ik merkte al snel dat ik door geweld wel indruk kon maken, dat gaf mij status. Ik ontspoorde en kwam terecht in een wereld van geweld en drugs. Meerdere keren kwam ik voor een aantal maanden vast te zitten.

Een vriend nodigde mij in de gevangenis uit voor Alpha - Prisons. Daar was wat lekkers bij de koffie en gezelligheid dus ik dacht, waarom niet? Ik vertelde hem niet dat ik eigenlijk al heel lang Jezus zocht. Ik was vroeger naar kerken geweest waar ik helaas niks vond en had dominees ontmoet die niet over Jezus spraken. Ik kon God maar niet vinden. Ik las boeken over mensen die veranderen en dat wilde ik zelf ook graag maar ik wist niet hoe.

Ik volgde een deel van de cursus en zag tijdens de cursus de video van Nicky Gumbel. Zijn ogen hadden zo'n bijzondere uitstraling.  Ze straalden, ze waren anders. Wow, dat maakte zo'n indruk op mij! Mijn cursusleider had hetzelfde, dat wilde ik ook! Het liet mij niet meer los.

De cursusleider heeft toen tijdens de cursus voor mij gebeden. Hij legde zijn hand op mij. “Jezus kom in mijn leven” was het gebed. Dat is het begin geweest.”

Hoe kan ik veranderen?

Daarna begon de zoektocht pas echt. “Steeds zocht ik verder en moest ik denken aan de stralende ogen van die mannen. Het liet mij niet meer los. En steeds opnieuw vroeg ik God dat ik hetzelfde wilde als wat zij hadden. God zegt dat Hij Zich laat vinden, maar hoe dan? Het hield mij zeker een jaar bezig. In die tijd ging het echt niet goed met mij. Ik zat midden in de criminaliteit, leugens en narigheid. Weer kwam ik in detentie.  Eén nacht in die periode, vlakbij mijn celdeur dacht ik weer: “Als God er is, dan kan Hij zich toch laten vinden?!” Ik zocht Hem, ik zocht gerechtigheid. Voor mijn idee was dat het rechtssysteem, de gevangenis.

Christenen hadden het steeds over verandering, maar die kwam nooit! Toen viel mijn oog in de cel opeens op een klein Bijbeltje. Alsof ik nu daar moest zijn voor verandering. Ik voelde me heel goed.  “Het moest Jezus zijn!” Toen heb ik gevraagd of Jezus in mijn leven wilde komen. 'Come into my  life” Daarna voelde ik de kracht van de Heilige Geest op mij. Ik had Jezus gevonden.”

Wat wil je anderen meegeven die in een moeilijke situatie zitten?

“Ik ontmoette een medegevangene die buiten de gevangenis gelovig werd. Hij was totaal ten positieve veranderd door de Heilige Geest, maar hij was weer teruggevallen. En in de gevangenis had hij veel last van negatieve gedachten, was depressief en raakte weer aan de drank. Hij voelde zich verlaten door God. Hij kon zich niet voorstellen dat God nog iets met hem te maken wilde hebben nu hij zo de mist in was gegaan.

Zelf ben ik uit de gevangenis ook een keer teruggevallen. Ik was al een tijd vrij en had een baan maar kwam toch weer in moeilijkheden. Ik maakte fouten en had last van negatieve gedachten over mijn falen. Ik kon ook bijna niet geloven dat God voor mij genadig zou zijn. Voor mijn fouten, mijn negatieve gedachten. Maar God heeft toen mijn leven vernieuwd. Echt heel bijzonder! Zo wil ik ook tegen anderen zeggen: hou vol! Soms maak je fouten, dat is begrijpelijk. Maar God wil je helpen, juist in die problemen!  Hij vraagt geen perfecte mensen. Hij vraag ons om Hem te vertrouwen. Hem uit te nodigen in onze fouten, onze problemen, datgene waar wij ons het meest voor schamen. Hoe meer ruimte God krijgt, hoe meer Hij kan werken. Hij kan ons vernieuwen als we luisteren naar de stem van binnen en als we God toestaan om te winnen.

Het vraagt van ons wilskracht en een keuze om te geloven dat God anders over ons denkt dan wij over onszelf denken. God is heel dicht bij ons als het heel slecht gaat. Jij kunt Hem uitnodigen en dan geeft hij de mogelijkheid om op Hem te vertrouwen. God wil in je werken, in de grootse moeite en narigheden. Hij heeft mijn leven ook zo vernieuwd! Na die terugval nog meer en beter dan eerst, zo bijzonder. “

“Ik wil hiermee duidelijk maken dat God genadig is! Dat je met je grootste leugens en de dingen waar je je voor schaamt niet zelf moet blijven zitten maar naar God mag gaan. God denkt veel positiever over jou dan jij over jezelf! Laat je niet door die leugens leiden. Het gaat erom dat je God uitnodigt, de ruimte geeft in al die narigheid en slechte dingen.

Hij vernieuwt je leven, dat heeft hij bij mij ook gedaan. Dat is zo powerfull, zo mooi!”

Toen Mark vrij kwam is hij een kerk begonnen voor criminelen en ex criminelen. Het gaat goed met hem. Hij geeft therapie aan verslaafden. 

Pin Goog
Close
Alpha is an opportunity to explore life and the Christian faith, in a friendly, open and informal environment.
Try Alpha