By Alpha Nederland afd. communicatie |

Bouw mee aan relevante kerken

Hoe mooi zou het zijn als de kerk steeds meer te bieden heeft aan de samenleving. Als het verlangen om mensen bekend te maken met het evangelie een stevige verankering krijgt in alles wat de kerk doet. Van aanbidding tot evangelisatie, laat de kerk in alle aspecten gericht zijn op het herstel van relaties (zowel met God als tussen mensen).

Jij bent een voorbeeld
Geef jij vanuit jouw gemeente een Alpha of (Pre)Marriage Course, dan ben je daar al volop mee bezig. Soms realiseren teamleden zich niet zo goed dat ze daarin een voorbeeldrol vervullen binnen hun eigen gemeente. Als je Alpha geeft, dan sta je op het spreekwoordelijke dorpsplein; de plek waar de kerk volop in contact staat met de samenleving. De kunst is vaak om de bewogenheid met mensen die jij ervaart nog veel breder te laten landen in je kerkelijke gemeente. Daar knapt de kerk van op.

Wist je dat jij jouw kerk verder kunt helpen om in alle aspecten gericht te zijn op het herstel van mensen? Gaat jouw hart hiervan sneller kloppen en verlang je ernaar om mee te bouwen aan relevante kerken? Verdiep je dan in het ABCDE-model van waaruit wij bij Alpha werken en denk mee over de vitale kerk. 


Speciale editie Leiderschap in de kerk

Lees de speciale editie (gratis) van ons magazine Alpha Life over leiderschap in de kerk. Ontdek hoe mensen en kerken de cursussen van Alpha Nederland hebben ervaren en waartoe dat heeft geleid.


Het ABCDE-model is gebaseerd op het boek Een kerk die verrast van de Britse theoloog Graham Tomlin. Dit boek is (via bovenstaande link) te verkrijgen op alphabookshop.nl

Hoe kunnen we evangeliseren als de meeste mensen helemaal niet geïnteresseerd zijn? Hoe kunnen we hen prikkelen met het evangelie? Wanneer de kerk is gericht op Christus en zich wijdt aan haar eerste roeping, laat zij de nieuwe gemeenschap zien die God schept. Zo'n kerk zal als vanzelf wervend zijn.

 


We komen graag met jouw gemeente in gesprek

We komen graag praten met kerken die zich willen bezinnen op het ABCDE-model. Laat je inspireren door de visie van Alpha en de aansprekende praktijkverhalen van de kerken en kerkleiders die zich in dit model herkennen. 

Dit komt in het gesprek met jouw kerk aan bod:

  • Deel je verlangens en je droom voor jouw kerk in 2020.
  • We nemen je mee in de praktische toepasbaarheid van het ABCDE-model. Naar onze overtuiging heeft dit model de kerk in Nederland veel te bieden.
  • Ook bieden we je een zelfscan aan waarmee je kunt ontdekken hoe jouw kerk 'scoort' op de pijlers van dit model; Aanbidding, Betrokkenheid, Compassie, Discipelschap en Evangelisatie.
  • Laat je bijpraten over de verschillende cursussen en materialen van Alpha en hoe die zich verhouden tot het ABCDE-model.
  • We delen de praktijkervaringen van kerken, zowel over de zegenrijke momenten als het moeizame 'geploeter in de klei'.  

Raakt dit jou en wil je meepraten over vitaal kerk-zijn? Zorg dat jouw bewogenheid met mensen besmettelijk werkt in jouw gemeente. Dus attendeer de leiding van jouw kerk op deze pagina en nodig ons uit om hierover door te praten.

Vitale Kerk: Voor iedereen met een hart voor relevante kerken. Ook zeer geschikt als bezinningsbijeenkomst voor leiderschapsteams en kerkenraden.


Het ABCDE-model

ABCDE: Aanbidding, Betrokkenheid, Compassie, Discipelschap en Evangelisatie, dragen elk op hun eigen manier bij aan het herstel van relaties, zowel tussen God en mensen als tussen mensen onderling. Door aan deze vijf elementen te blijven bouwen, win je als kerk aan vitaliteit.

Aanbidding

Wij zijn gemaakt om God te aanbidden in ons persoonlijk leven én in de kerk. Daar waar christenen samenkomen, is God aanwezig. Een zin in de preek, een lied, een spreuk, een moment van stilte kunnen je dan diep raken. Aanbidding vloeit daar bijna vanzelfsprekend uit voort. Als je God aanbidt, komt er ruimte en kan Hij spreken.

Betrokkenheid

Tomlin beschrijft betrokkenheid heel mooi. Hij stelt dat de kerk bedoeld is om mensen met elkaar in relatie te brengen, zodat ze zorg en onderwijs kunnen geven en ontvangen. Door met elkaar verbonden te zijn, de maaltijd te delen en elkaar te ontmoeten, ontstaat er ruimte om de vriendschap die God brengt te ervaren. 

Compassie

Wat doet God aan pijn in zijn wereld? God verzamelt een gemeenschap van mensen die betrokken zijn bij herstel. Die goed willen doen in de levens van anderen, vanuit de blijdschap over de goede God die hun eigen leven mooi maakt. Vitale kerken zijn ook hierin relevant voor hun omgeving. Ze hebben compassie met mensen die pijn lijden en werken aan gezonde relaties en gezinnen.

Discipelschap

Een vitale kerk helpt nieuw-gelovigen om te groeien; geestelijk, persoonlijk én in relaties. Zo gaan ze steeds meer op Jezus lijken. Graham Tomlin schrijft hierover: ‘Kerken van het koninkrijk meten hun succes niet af aan het aantal mensen dat komt, of de hoeveelheid bekeerden, maar aan het niveau van verandering dat in de levens van mensen zichtbaar is.'

Evangelisatie

Ga de wereld in, zegt Jezus. Vanuit de relatie die je met hen hebt, maak je jouw familie, buren, collega’s en vrienden bekend met het christelijk geloof. Dat werkt het krachtigst als je niet alleen met hen over hen christelijk geloof praat, maar het ook laat zien en ervaren. Het moet zo werken dat mensen zo enthousiast worden dat zij ook weer mensen uitnodigen voor een kennismaking met het christelijk geloof.

Een uitgebreide toelichting lees je in dit Alpha Life-artikel over het ABCDE-model.

Meer weten over bouwen aan relevante kerken en het ABCDE-model? Mail ons of bel Alpha Nederland op 0343-74 50 70.


Tip jouw kerk over het ABCDE-model

Nodig mensen uit je netwerk uit om deze pagina te lezen:

Pin Goog
Close
Alpha is an opportunity to explore life and the Christian faith, in a friendly, open and informal environment.
Try Alpha