By Alpha Nederland afd. communicatie |

Het musje van de Koepel

Zomers vogelgezang weerklinkt in de centrale ruimte van ‘de Koepel’ in Haarlem, de kleinste bewoner van dit Huis van Bewaring laat van zich horen. “Kijk, hij heeft zelfs een eigen huisje”, wijst diaconaal pastor Helmine de Graaff op een vogelkastje tegen de basketbalpaal. “Hij is ooit naar binnen gevlogen, niemand weet precies hoe, en sindsdien heeft hij een luizenleventje hier binnen. Iedereen is dol op het vogeltje en geeft hem te eten. Schuw is hij allang niet meer.” Peinzend volgt er de opmerking: “Ik heb geen idee hoe we hem moeten verhuizen volgende maand. In deze enorme Koepel kun je het beestje niet gemakkelijk vangen.”

Want verhuizen gaan ze, de Koepel staat al half leeg. In de onderste ringen huizen nog zestig mannen die begin juli overgeplaatst worden en dan sluiten de deuren van dit monument na 114 jaar voorgoed. Het einde van een tijdperk en weemoed zal het personeel niet vreemd zijn. “Na drie jaar hier werken is het vreemd om dit achter te laten” bevestigt Helmine, “maar voor de jongens is het echt beter. Alles is oud en klein, het gebouw is afgeschreven. Maar er is ook goed nieuws. In Zaandam zijn ze druk met het bouwen van een nieuwe gevangenis voor duizend mannen. We hopen daar een soortgelijke DCG op de te richten als hier in Haarlem.” De DCG, (Diaconaal centrum voor het gevangenispastoraat) is een stichting die de kerken buiten wil verbinden met de gedetineerden binnen en daarvoor een diaconaal pastor in dienst heeft: Helmine de Graaff. 

Van slachtoffercontact regelen met gedetineerden tot het ondersteunen van hun vrouwen en kinderen, Helmine is van alle markten thuis. Ze heeft ook meerdere Alpha - Prisons gedraaid, onder andere met het team uit Haarlem. “Ik geloof dat ik alleen geen Alpha - Business heb gegeven”, grapt Helmine. “In mijn werk als jongerenwerker deed ik de Alpha - Youth, in de kerk de reguliere Alpha en in de Bajes de Alpha - Prisons. In Haarlem ligt het nu stil, maar in PI (Penitentiaire Inrichting) de Tafelberg in Amsterdam hebben we net een cursus afgesloten. Het is mooi om het positief effect te zien die de vrijwilligers hebben op de mannen. Het concept werkt gewoon en ik hoop dat we in Zaandam ook weer Alpha - Prisons mogen draaien.”

Helmine de Graaff

Helmine de Graaff

Ze legt contact met lokale kerken en christenen die willen investeren in de toekomstige gedetineerden. “We dromen groot op dit moment, van Alpha tot een koffiebar voor ex-gedetineerden in een kerk. Er is zoveel mogelijk, nu bidden dat we het ook mogen uitvoeren”. 
En het musje in Haarlem? “Hopelijk is het genoeg als we alle ramen en deuren opzetten zodat hij zelf de weg naar buiten kan vinden. Dan is hij de laatste die daar volgende maand het pand verlaat.”

Dit artikel is geschreven door Margreet Vleerlaag

Pin Goog
Close
Alpha is an opportunity to explore life and the Christian faith, in a friendly, open and informal environment.
Try Alpha