By Michelle Tuk |

'Ik kom, maar alleen de eerste keer!'

2018_05_29 Alpha Life Pastoor van Eijk_2645_bij @church.jpg

Pastoor Juan van Eijk (49) kent Alpha al sinds 1998. Als kersverse student aan het Seminarium in Den Bosch sleept hij dagenlang een twee meter hoog Alpha-logo door het centrum van zijn stad. Hij heeft er veel voor over om de cursus te promoten. Dat is twintig jaar later niet anders en daar heeft hij zo zijn redenen voor.

Pastoor Van Eijk heeft inmiddels al aardig wat Alpha’s gegeven. In de omgeving van Den Bosch en Tilburg en recent voor het eerst in de Heilige Paulus Johannes XXIII Parochie in Berkel-Enschot. Hij vertelt: “Ik wist dat er verschillende mensen in onze parochie ooit eens ergens een Alpha hadden gegeven. Toen ik hen benaderde om hier een Alpha te geven, waren zij direct enthousiast. In september 2017 zijn we met een deel van het Alpha-team naar de Alpha Nederland Training geweest; een mooi teambuildingsmoment. Daarna hebben we samen alle Alpha-trainingsfilmpjes bekeken. Een locatie, kokers en mensen die de Alpha-inleidingen wilden houden, waren snel geregeld. Toen alleen de deelnemers nog…”

Verschillend

De promotie is niet meer te vergelijken met die van twintig jaar geleden. Hij moet nog lachen als hij aan zijn gesleep met het Alpha-mannetje terugdenkt. “We hebben onze Alpha afgelopen jaar op verschillende manieren gepromoot. We hadden flyers en posters, promootten de cursus tijdens de kerstdienst en gebruikten het ‘Wat is Alpha’-filmpje. Ook heb ik nog een aantal mensen persoonlijk uitgenodigd. We waren heel blij met de tien deelnemers die zich aanmeldden. Wat bijzonder was: ze kwamen uit alle dorpen van onze parochie en waren heel verschillend qua leeftijd en achtergrond, maar binnen de kortste keren ontstond er gemeenschap. Een mooi voorbeeld hiervan is een deelneemster die mij vooraf mailde: ‘Ik kom, maar alleen de eerste keer!’ Zij is na die eerste keer terug blijven komen.”

Extra troef

“De maaltijd speelde een belangrijke rol in de band die gaandeweg ontstond. Maar wij hadden nog een extra troef in handen, die officieel niet binnen de Alpha-formule past. Weet je wat dat was? We deden, na de inleiding en gesprekken in kleine groepen, de afwas met z’n allen. Dat leverde naast veel gelach en gezelligheid ook mooie gesprekken op. De restjes van de maaltijd werden vervolgens meegegeven aan de deelnemers.” Hij vertelt lachend: “Ik moest er eerlijk gezegd niet aan denken om de rest van de week iedere dag hetzelfde te eten en de deelnemers waardeerden het.”

Verlangen

Dan weer serieus: “Mijn diepste verlangen is dat de mensen in de vier dorpen die onze parochie telt, iets mogen zien van Gods liefde voor hen en mogen ontdekken dat ze een persoonlijke relatie kunnen aangaan met God. Dat zie ik op Alpha gebeuren: mensen gaan op zoek naar God, komen naar Alpha en ontdekken dat God ook op zoek is naar hen en dat Hij hen wil helpen om te worden wie ze ten diepste zijn. We zagen op Alpha mooie dingen gebeuren: God kwam sommige mensen in hun rouwproces om overleden geliefden tegemoet, anderen raakten meer betrokken in onze geloofsgemeenschap en er waren deelnemers die positiever in het leven gingen staan. Veel katholieken zijn niet gewend om zelf de Bijbel te lezen. Dankzij de Bijbelteksten in het Alpha-werkboekje konden we deelnemers uitdagen om zelf te gaan lezen, zodat God rechtstreeks tot hen kan spreken.”

Verhalen

Een mooi bijeffect van deze Alpha is dat de deelnemers zulke enthousiaste verhalen in hun omgeving vertellen, dat verschillende mensen aan pastoor Van Eijk vertellen dat ze spijt hebben dat ze niet met deze Alpha hebben meegedaan. Dat gehoord hebbende, hoeft het Alpha-team er dan ook niet lang over na te denken: in september start een volgende cursus. Het eerste lid van de Alpha-kookploeg heeft zich al direct enthousiast aangemeld. De naam van deze bevlogen kok? Pastoor Van Eijk.

Pin Goog
Close
Alpha is an opportunity to explore life and the Christian faith, in a friendly, open and informal environment.
Try Alpha