By Michelle Tuk |

Zes tips: hoe geef je Alpha - Youth op school?

AY+op+school.jpg

Alpha - Youth wordt georganiseerd in kerken, huiskamers, cafés maar ook op… school! Gert Polinder, docent Engels op het Nuborgh college in Elburg, startte samen met een collega Alpha - Youth. De groep deelnemers bestond uit vijftien jongeren uit verschillende klassen, die nu terugkijken op een geweldige tijd. Elke woensdagmiddag kwamen ze in een klaslokaal bij elkaar om over God te praten. 

Gert: “Al een tijdje wilde ik Alpha - Youth graag op school organiseren en afgelopen jaar heb ik groen licht gekregen van het bestuur. Even voor de duidelijkheid: het is niet een activiteit die door de school wordt georganiseerd, maar door een aantal collega’s, inclusief mezelf, in onze vrije tijd. Ik ben zelf al twintig jaar docent en elk jaar zie ik weer twee- tot driehonderd leerlingen aan me voorbij komen. Ik wilde ze telkens zo graag vertellen dat er meer is! Niet dat ik dat vroeger helemaal niet deed, maar Alpha - Youth is een gestructureerde manier waarop je dit invulling kunt geven.”

De laatste bijeenkomt van Alpha - Youth hebben ze net gehad en Gert is blij met hoe het gegaan is: “Er zijn bijzondere dingen gebeurd. Dat jongeren zo enthousiast over God worden heb ik niet eerder in deze mate meegemaakt.” Lees hier het verhaal van Martiene die deze Alpha – Youth volgde. We vroegen aan Gert hoe je het beste Alpha - Youth kan organiseren op school. Zijn tips:

1.      Kies een goed tijdstip en neem de tijd

Gert: “Wij beginnen om een uur of drie in de middag op de maandag. Dat betekent dat helaas niet iedereen kan. Sommigen hebben dan nog les. Maar heel veel leerlingen kunnen dan juist wel, omdat ze ’s avonds vaak activiteiten hebben. De volgende keer gaan we Alpha - Youth op woensdag organiseren! We eindigen elke bijeenkomst rond half zes, zes uur. Die tijd hebben we echt nodig..”

2.      Begin met lekker eten

Gert: “Samen eten is belangrijk om te doen. Niet dat we dan gelijk diepe gespreken voeren: in het eerste uur moet je daar niet te veel van verwachten. Het is een moment van gezelligheid. Je gaat even met elkaar bijkletsen. Je zult merken dat een middag Alpha – Youth organiseren veel tijd kost. Soms duurt het even voordat de deelnemers zichzelf open kunnen stellen. Het samen eten en kletsen lijkt niet belangrijk, maar hoort er echt bij. Ik wilde niet moeilijk doen met kookgroepen, dus elke woensdagmiddag kochten we tien pizza’s. Gelukkig had ik een stagiair die me daarbij wilde helpen. We warmden ze op in de oven van de school. Dat ging van een leien dakje.”

3.      Laat leerlingen zelf kiezen of ze meedoen

Gert: “Ik heb leerlingen persoonlijk uitgenodigd. Sommigen zijn gekomen en sommigen ook niet. Als ze niet komen is dat jammer, maar wie weet komen ze bij de volgende Alpha - Youth. Al zou ik wel aanraden om niet tijdens een verplicht lesuur Alpha - Youth te gaan geven. Sowieso is een uur te kort en daarnaast is het veel beter als leerlingen uit zichzelf komen. Je laat ze echt zelf kiezen: ga ik wel of ga ik niet? Als ze niet vrijwillig komen, gaat het niet werken. Ik nodigde ze uit en zei: we eten pizza, kijken een video en we discussiëren over God. En als je weg wilt of moet, gewoon gaan. Maar je bent van harte welkom! Je krijgt dan wel leerlingen uit verschillende klassen. In het begin worstelde ik hoe je één groep kunt maken uit zoveel verschillende klassen. In het begin liep dat ook niet zo soepel. Maar na vier à vijf middagen werd het een vast groepje. Na de paasviering op school en het Alpha-weekend is het echt een vriendengroep geworden.”

4.      Gebruik de Alpha Youth (Film) Series

Gert: “Ik heb nog wel getwijfeld om zelf de praatjes te doen. Maar na een dag lesgeven vond ik dat best veel werk om te doen. Ik wilde me liever concentreren op de vragen en de groepsgesprekken die daarna volgden. Daarom heb ik gekozen om de Alpha Youth Film Series te gebruiken. Die video’s zijn heel goed. Soms denk ik nog wel: wat onthouden ze nou van de video zelf? Maar na verloop van tijd deelde ik de vragen op papier uit tijdens het eten. Vervolgens startten we de video en stopten we bij elk van de drie vragen om een groepsgesprek te voeren. Dat werkte goed.”

5.      Vergeet het weekend niet!

Gert: “Ik wilde heel graag het Alpha-weekend organiseren, maar ik merkte dat er niet zo heel veel enthousiasme was. De examens kwamen eraan en de deelnemers gaven aan dat ze niet zoveel tijd hadden. Gelukkig werd iedereen na een tijdje toch enthousiast. We hebben toen op school het weekendje weg gedaan. Met luchtbedden en slaapzakken namen we drie lokalen in beslag. Een voor de leiding, een voor de meiden en een voor de jongens. Heel veel voorbereiding had ik er niet in gestoken, maar gelukkig had ik hulp van Johan en Jeanet. Jeanet deed de catering en Johan en ik hielden ons bezig met de inhoud van het weekend. We keken met de groep de video’s over de Heilige Geest en praatten hierover door. Daarna hebben we samen gebeden en dat was heel bijzonder. Je kunt een heleboel zeggen over God en je kan een heleboel te weten komen over Hem, tot het moment komt dat je Hem gaat meemaken! Dat is echt iets anders. Dat verschil heeft het weekend gemaakt: nu zien en merken we met z’n allen dat het waar is.”

6.      Begin met gebed

Gert: “Al zes jaar lang hebben we een gebedsgroep op school met leerlingen. Dit jaar ook met collega’s. We bidden dan voor de leerlingen die hier op school rondlopen. Daarnaast zijn er ook heel wat mensen betrokken vanuit het Huis van Gebed Elburg. Zij bidden voor jongeren en ook specifiek voor de jongeren op onze school. Het is al die tijd mijn verlangen geweest dat leerlingen zouden ontdekken wie God voor hen is. Er kwam eens een leerling naar me toe, zij gaf me een high five en zei: ‘Ik vind u zo aardig, hè!’ Ik zei verbaasd: ‘Maar ik heb je niet eens in mijn klas!’ Ze reageerde: ‘Nou ja, dat vind ik gewoon!’ Toen dacht ik bij mezelf: je moest mijn God eens kennen! Die heeft me gemaakt tot wie ik nu ben. Mijn hart is bewogen met hen. Nu merken we sinds de paasviering en het weekendje weg met Alpha - Youth dat de Heilige Geest zo aan het werk is op onze school, echt ongelofelijk. Eind deze maand start de volgende Alpha - Youth, want we weten dat er tijdens de paasviering heel veel gaande was. De mensen die de afgelopen keer meededen, doen dan bijna allemaal ook weer mee, tot zover ze kunnen. Ik heb ze aangemoedigd om iemand mee te nemen, want een persoonlijke uitnodiging werkt het beste. Ik ben nog even aan het nadenken over hoe we dat gaan doen in één lokaal, maar ach, dat komt vast wel goed!”

In oktober lanceren we de nieuwe Alpha Youth Series: klik hier voor meer informatie!

Pin Goog
Close
Alpha is an opportunity to explore life and the Christian faith, in a friendly, open and informal environment.
Try Alpha