By Wouter ter Keurs |

'Tijd voor elkaar' blijkt sleutel voor gelukkige relaties

Jonge stellen met kinderen maken het minst tijd voor elkaar, zo blijkt uit een groot, representatief onderzoek onder mensen met een vaste relatie. Bovendien geven ouders van jonge kinderen hun relatie een lager cijfer, namelijk een 7,6. Wanneer er geen kinderen zijn of ze zijn het huis uit, is de gemiddelde score aanzienlijk hoger (8,3). Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat veel partners vaker gezamenlijke activiteiten willen ondernemen en beter met elkaar willen praten dan nu het geval is. Ook goede seks is een van de meest genoemde wensen.

Dat blijkt uit onafhankelijk, representatief onderzoek onder 1.002 respondenten in een vaste relatie van minimaal één jaar. Dit onderzoek is uitgevoerd door Gr8 Purpose Research in opdracht van Alpha Nederland, die naast de geloofscursus Alpha ook de relatiecursus Marriage Course aanbiedt.

Tijdsbesteding aan partner per week

Werken aan tijd voor elkaar

Stellen die hun relatie een hogere relatiescore geven, besteden significant minder tijd aan werk, kinderen en beeldschermen. Ze maken meer tijd voor elkaar en vrienden dan stellen die hun relatie een lagere score geven. Maar liefst 16% van de stellen besteedt per week zelfs minder dan een uur aan elkaar. “Als je niet uitkijkt, lever je al gauw in op tijd voor elkaar als je kinderen thuis wonen,” merkt Arnoud Drop, directeur van Alpha Nederland, op. “Gelukkig willen stellen wel meer tijd voor elkaar maken, zo blijkt uit de onderzoeksresultaten. Ze hebben behoefte aan meer gezamenlijke activiteiten, betere gesprekken met elkaar en betere seks. Het enige wat we hoeven te doen, is stellen de mogelijkheid bieden om daaraan te werken. De Marriage Course sluit hier goed op aan.”

(Tekst gaat verder onder de afbeelding.)

Prioriteit verbeterpunten in een relatie.

Schot in de roos

Tijdens de Marriage Course maken deelnemende stellen zeven avonden tijd voor elkaar. Om meer bekendheid aan de cursus te geven, voert Alpha Nederland dit jaar campagne. “De campagne heet ‘Tijd voor elkaar’. Die naam lag al vast voordat we het onderzoek lieten uitvoeren, maar blijkt een schot in de roos,” vertelt Arnoud. “Niet alleen dekt het precies de lading van de Marriage Course, het onderzoek onderstreept nog eens dat het de sleutel is tot een betere relatie. Bovendien leren stellen tijdens de Marriage Course ook conflicten op te lossen, goed met elkaar te praten en hun seksleven te verbeteren. Met die drie thema’s voeren we dan ook een humoristische campagne dit jaar.”

Een van de ‘beloftes’ uit de campagne van Alpha Nederland.

Een van de ‘beloftes’ uit de campagne van Alpha Nederland.

Domino-effect

De campagne laat zien wat de verstrekkende, positieve gevolgen zijn als stellen tijd voor elkaar maken. Alpha Nederland daagt kerken en parochies daarom uit om aandacht te geven aan relaties. “Door een Marriage Course te organiseren, geef je als kerk een positieve impuls aan de relaties binnen je gemeente. Dit draagt bij aan een gezonde gemeente, want sterke relaties hebben een positief domino-effect: de volgende generatie krijgt goede voorbeelden van hoe een relatie kan zijn. Als een kerk meedoet met de campagne biedt dat ook een mooie kans om rand- en niet-kerkelijke buurtbewoners te bereiken en betrekken.”

Over de Marriage Course

De relatiecursus bestaat uit zeven avonden uit. Onder het genot van een diner voor twee krijgen partners toelichting op thema’s als conflicten oplossen, vergeving, goede seks en communicatie. Met concrete vragen en oefeningen gaan partners met z’n tweeën in gesprek.

Een deelnemer van de Marriage Course: “Waarom zouden we wachten tot het fout gaat? Je auto laat je ook APK keuren, zelfs als die nog prima rijdt en je nergens last van hebt.” Het onderzoek onderbouwt die uitspraak: 84% van de mensen in een vaste relatie is ervan overtuigd dat ‘alles onderhoud vraagt, ook een relatie’.

Hoe kan de kerk meedoen?

De Tijd voor elkaar-campagne vindt plaats op lokaal en landelijk niveau. “In augustus en september ondersteunen we lokale teams bij hun campagne. In december en januari herhalen we de campagne op landelijk niveau en zijn we offline en online overal zichtbaar, bijvoorbeeld op billboards en in de media,” vertelt Arnoud enthousiast.

Meedoen met de campagne van de Marriage Course? Vraag gratis de infobrochure aan op alphanederland.org/tijdvoorelkaar.

Over de organisatie

Alpha Nederland is een dynamische en groeiende organisatie die zich inzet voor: evangelisatie van Nederland, vitalisering van de kerk en transformatie van de samenleving. Kijk voor meer informatie over het werk van Alpha Nederland op alphanederland.org/organisatie.


In de media

Nederlands Dagblad en Groot Nieuws Radio hebben het bericht opgepikt. Lees het artikel van het Nederlands Dagblad. En Arnoud sprak op Groot Nieuws Radio met Annemarie Biljard.


Meer informatie of een interview?

Neem contact op met Arnoud Drop, via telefoon: 06 - 53 25 88 59 of e-mail: arnoud@alphanederland.org.

Meer inhoudelijke informatie over de achtergrond, de campagne en de planning vindt u in de infobrochure. Online te lezen op alphanederland.org/infobrochure.

Pin Goog
Close
Alpha is an opportunity to explore life and the Christian faith, in a friendly, open and informal environment.
Try Alpha